MORTEN HEGSETH

  • JOURNAL
  • Herre
  • MORTEN HEGSETH

PORTRETT MORTEN HEGSETH

En drakamp mellom alvor og fjas

Som programleder og leder av VGTV-programmet "Harm og Hegseth" sammen med Vegard Harm har Morten blitt en kjent fjes på TV-skjermen for folk flest. Hans lave terskel for å ytre sine meninger har satt han på kartet som en bidragyter til ulike debatter i Norge. Særlig fremtredende har han kanskje vært i det homofile miljøet i Norge, der han har blitt en viktig og gjenkjennelig stemme i det homopolitiske engasjementet. Vi tok en prat med han på telefonen for å høre litt om hva som opptar han mest akkurat nå.

TEKST:CATHINKA RUDI / FOTO: STINE HEYERDAHL  STYLIST: MARIT ASPEN

– Det å gå rundt og være bevisst hele tiden skaper mye angst. Det å gi litt faen er det jeg lever og ånder for, ler Morten. Når det er sagt, har han blitt langt mer bevisst de siste årene. Særlig rundt de større temaene. De siste årene har han reflektert over ansvaret han har følt på i takt med at han har blitt en kjent profil, og at han kan være en stemme for de som ikke har samme mulighet til å bli hørt. Likevel søker han en balanse her, som med alt annet i livet. – På den ene siden har jeg podkasten med Vegard som inneholder mye tull og tøys, og på den andre siden snakker jeg om homoterapi og andre mer alvorlige saker i min andre podkast. Balansengangen mellom tristhet og humor Som en kjent profil har Morten opparbeidet seg en stor målgruppe, og han ønsker å bruke nettopp denne muligheten til å kunne kommunisere saker av større viktighet til dem som lytter til det han har å si. Morten startet nemlig opp podkasten med navnet ‘Det som ikke dreper deg’, der han intervjuer mennesker som har vært gjennom kriser i livet. Med andre ord en podkast som tar et stort skritt i en annen retning enn podkasten ‘Harm og Hegseth’, som han har sammen med Vegard Harm. Og jo eldre han blir, desto mer opplever Morten en følelse av viktighet rundt nettopp de mer alvorsbetonte temaene. Han understreker likevel hvordan den ene siden av han ikke nødvendigvis utelukker den andre.   – Alvor er ikke så sjarmerende uten noen form for humor, på samme måte som at humor ikke er like sjarmerende uten noen form for alvor i miksen.

- MORTEN HEGSETH -

I sin nye podkast prøver han på nettopp dette: å kunne snakke om alvorlige temaer uten å miste seg selv helt til det triste. Tristhet og humor går sånn sett hånd i hånd. Og kanskje er det nettopp Mortens evne til å formidle mer alvorlige budskap med en humoristisk sans som har gjort han til en viktig stemme i Norges homofile miljø. Noen å se opp til for mange som fortsatt opplever for få rollemodeller å se til. Og det i en rolle som også har rommet en mer useriøs versjon av Morten som sladrer om kjendiser. Han forteller imidlertid at han med årene ser tilbake på enkelte ting han gjorde, som han neppe ville gjort i dag. – Jeg ser i ettertid at jeg kunne være litt for personlig i min kritikk. Ikke bare handlet dette om at han gikk litt vel hardt ut mot enkelte, men han har ved flere anledninger også under­vurdert reaksjonene som hans kritikk kunne forårsake i etterkant. – Mange kunne velge å hate den jeg hadde kritisert. Og det trøkket kunne bli overraskende stort. I dag ser han at han burde tatt mer høyde for sin egen påvirkningkraft når han valgte å uttale seg, og har siden vært mer forsiktig med dette. Særlig etter noen runder i ringen selv. Utover dette angrer ikke Morten noe særlig på fortiden. Den får nå være som den er.   En bransje i endring Bransjen han jobber i, har heldigvis endret seg i stor grad siden Morten først startet. – Det har blitt mye større aksept for å være annerledes. Her har popkulturen og mediebransjen hatt en stor inn­virking på folks holdninger, sier han og henter fram ‘Født i feil kropp’ på TV 2 som et godt eksempel.  

Også motebransjen hevder Morten har vært en viktig spiller for å dytte grensene for hva som anses ‘innafor’. En bransje som generelt får altfor lite skryt, hevder han, og som faktisk har en posisjon til å påvirke folks meninger i en større grad enn andre bransjer har. Noen ganger misbrukes den posisjonen, men ofte brukes den positivt også. Likevel anses motebransjen som useriøs og overfladisk. – Da krigen i Ukraina brøt ut, ble det reaksjoner på at deler av motebransjen fortsatte som før, men ingen krevde at andre bransjer stoppet opp? Det er en bransje som alle andre, men med en overvekt av kvinner og homofile menn. Dette peker han på som en stor grunn til at bransjen til tider har mottatt urettferdig behandling. I bildene tatt for Høyer elsker Morten nettopp at kjønnsroller har blitt utfordret, og at vanlig do’s and don'ts er lagt på hyllen. Motemessig har Morten er klar filosofi. – Jeg peiser på med masse greier, og ofte blir det feil. Men noen ganger blir det riktig. Han foretrekker det heller på den måten enn å alltid gå for de trygge alternativene.   Til tross for at vi får se en mer seriøs side av Morten, elsker han fortsatt den useriøse og ‘fjasete’ siden av bransjen han jobber i.   – Det er jo en drakamp mellom alvor og fjas. Han innrømmer at han alltid vil være opptatt av mote, og ikke minst hvem som klinte med hvem. Og det er jo denne siden av Morten som satte i gang karrieren hans i utgangspunktet. I en alder av 19 år begynte Morten i mediebransjen, og har siden blitt værende. Likevel, 18 år senere har han riktignok kjent på et behov for å utvikle rollen sin til noe mer betydningsfullt og la den yngre generasjonen slippe til temaene knyttet til kjendiser og sladder.

Veien mot stjernene Men Morten har bare så vidt begynt, bare så det er sagt. I august hadde ‘Skal vi danse All Stars’ premiere, der Morten opptrer som dommer for andre gang på rad. – Jeg gleder meg kjempemasse! Ikke overraskende lå det mye tanke bak antrekkene i programmet, og Morten er ikke redd for å gi full gass når han pynter seg for en spesiell anledning. Slengbukser fra Zimmermann og veske fra Prada er blant annet på listen til antrekk. Han innrømmer at det kunne vært løst billigere. Men la gå. Som programleder har han imidlertid kjent på et ansvar rundt det å gå med samme antrekk flere ganger, som han mener er helt naturlig å skulle gjøre også på TV. I tillegg til at folk hyller gjenbruk i slike sammenhenger, er det også en annen grunn til at gjenbruk kan være et vel så godt alternativ. – For å være ærlig så husker nok ikke folk den blusen jeg hadde på meg i ‘Skal vi danse’ i fjor. Det handler også om å få hodet ut av ræva. Han har også lovet seg selv å slutte med fast fashion, det handler rett og slett om å kjøpe noe man er stolt av å ha i klesskapet. At noen kanskje skal arve det du kjøper en gang. Det er en fin huskeregel. Her har igjen motebransjen snudd drastisk de siste årene, her nevner Morten særlig sytrenden med Jenny Skavland i spissen. Nå er det trendy med en kjole laget av mormors blomstergardin, noe som for noen år siden ikke var på radaren en gang. Her er også moteskaperne blitt bedre til å gjenvinne materialer i kolleksjonene sine. Gjenbruk er rett og slett kult. Det rasler i telefonrøret. Morten må løpe videre.

TEKST: CATHINKA RUDI / FOTO: STINE HEYERDAHL / AV: LINE STRANDLI HØYER