1. 

Kjøp færre plagg og prioriter kvalitet

Planlegging av garderoben! Ved å planlegge garderoben din får du en helhetlig garderobe som fungerer i hverdagen, og du unngår ergelige bomkjør. Sett opp en liste over hva du trenger hver eneste sesong, og hold deg til planen din for å få full kontroll over garderoben din. 

 

2. 

Unngå klær som inneholder mikroplast

Akryl, polyester og andre kunstige materiale inneholder bittesmå biter av plast som havner i omløp etter at du vasker klærne dine i vaskemaskinen. Gå for naturmaterialer som ull, bomull og silke for å eliminere plast fra garderoben din, eller gå til innkjøp av en egen vaskepose som samler opp mikroplasten så den ikke havner i havet. Ta også med deg handlenettet når du er ute og handler - jo mindre plast i omløp, jo bedre. 

 

3. 

Velg designere som tar ansvar

Flere designere tar ansvar for sine omgivelser. Stella McCartney har for lengst etablert seg som en kompromissløs dyreforkjemper og miljøaktivist. Hennes kolleksjoner består av gjennomtenkte materialer og er blant annet kjent for sin "Fur free fur" som representerer et godt alternativ til pels. Mother of Pearl er enda en britisk designer som tilstreber en mer ansvarlig produksjon: mindre vannressurser, kortere transport og bruk av resirkulerte materialer er med på å redusere klimaavtrykket. Se kolleksjonene fra Stella McCartney og Mother of Pearl

 

4. 

Riktig vedlikehold av klærne dine

Ved å ta vare på klær og tilbehør varer de mye lenger. Vask klærne dine med skånsomme vaskemidler som verken skader materialene eller miljøet. Ta vare på ekstraknapper som følger med plagget for å kunne erstatte knapper som eventuelt kan falle av, og gå til innkjøp av et lite sy-kit som er praktisk til enkle syoperasjoner du kan utføre selv. Du unngår flekker og slitasje på skoene dine ved å jevlig vaske, pleie og impregnere skinnet. Ta med skoene dine til skomakeren når såler og glidelåser blir slitt, og de varer i noen sesonger til. 

 

Av: Cathinka Rudi og Kamilla Skarsbø

Bilder: Stella McCartney