">
Conscious Living med Høyer

HØYER VASKEPOSE

Vaskepose

  • Conscious Living
  • Vaskepose
Fortsett å shoppe

Sammen for en renere fremtid

Hos Høyer vet vi at klesvask kan ha en betydelig påvirkning på miljøet – derfor har vi utviklet vår vaskepose, designet for å redusere mikro-utslipp og beskytte klærne dine samtidig.

Hvorfor gjør vi dette? Fordi vi tror på en bærekraftig fremtid, og at hver handling teller. Vaskeposen vår er et skritt i retning av å redusere vår plastforurensning og bevare naturen for kommende generasjoner. Bli med oss i kampen mot mikroplastforutrensning og lær hvordan du kan bruke vaskeposen din på best mulig måte.

Fortsett å shoppe

Hvorfor vaskepose?

Mange jobber med å designe klær og materialer som slipper mindre mikroplast, men det er fortsatt enorme mengder med syntetiske tekstiler der ute. Frem til alle klær er designet for å ikke avgi mikroplast, er en vaskepose en enkel måte å redusere utslippene.

Hver gang et plagg vaskes, fører friksjonen i prosessen og virkningen av vann og vaskemidler til at et visst antall fibre løsner fra garnene som utgjør vevingen eller strikken av stoffet. De frigjorte fibrene kan være store eller små, og mengden varierer mye mellom forskjellige typer plagg og materialer. Fluffy og hårete garn, som polyesterfleece, har en tendens til å miste mer fibre enn det flatere og mer glatte stoffer gjør, men alle materialer mister i noen grad materiale under vask.

✔ Å vaske i vaskepose reduserer slitasjen på klærne dine.

✔ Vaskeposen beskytter andre plagg du vasker sammen fra skade fra glidelåser, knapper og andre harde detaljer.

✔ Under testing reduserte vaskeposen mengden materiale som plagget mistet med 97% sammenlignet med en vanlig vaskepose, og av den resterende mengden fibre som likevel løsnet ble over halvparten samlet opp av posen.

Vaskeposen fungerer på to måter for å forhindre at mikrofibre og mikroplast slipper ut av vaskemaskinen. For det første er selve posen laget av et fint monofilamentnett som er veldig glatt og gir liten friksjon til plaggene inni, i tillegg til å forhindre friksjon mot innsiden av vaskemaskinen eller andre plagg som vaskes sammen med posen. Dette reduserer antall fibre som forsvinner fra plaggene i vaskeposen. For det andre hindrer det superfine nettet mikrofibre som løsner fra plagget fra å slippe ut av posen, og samler dem i stedet langs sømmene og i hjørnene for enkel håndtering senere. Til slutt, på grunn av redusert friksjon, reduserer vaskeposen slitasje på tekstiler og gjør at plaggene dine ser bra ut og kjennes fine lenger.

Fortsett å shoppe

Hva er mikroplast?

Mikroplast er funnet i dyr og i naturen over hele verden, så langt unna som Antarktis, på bunnen av Atlanterhavet og til og med i skyer. I Norge slippes det ut om lag 19 000 tonn mikroplast hvert år, selv om det er noe usikkerhet rundt dette. Estimatet kan variere så mye som fra optimistiske 9700 tonn til pessimistiske 33 000 tonn i året.

Mikroplast er en fellesnevner for små plastbiter mindre enn 5 mm i størrelse. Disse kan komme fra større plastbiter som brytes ned i naturen, eller være produsert for å være så små allerede, for eksempel i form av plastpellets som brukes til produksjon (smeltes til større plastgjenstander), mikroperler som brukes i eksfolierende kremer, såper eller andre skjønnhetsprodukter, eller de kan komme fra mikrofibre fra tekstiler.

Mikroplast i naturen er skadelig for både planter og dyr og kan bygge seg opp i kroppen til spesielt dyr i hav og elver over tid, noe som fører til infeksjon, gastrointestinale problemer og til slutt død.

Partiklene brytes ikke naturlig helt ned; De blir bare enda mindre plastfragmenter som blir stadig vanskeligere å rydde opp eller filtrere ut. Det er derfor viktig å forhindre at plast, spesielt større biter, havner i våre elver, sjøer og hav.

Det er fortsatt mye usikkerhet om akkurat hvordan mikroplast påvirker dyr og mennesker, men studier viser mulig negativ påvirkning på fertilitet, hukommelse, hormonforstyrrelser, økt risiko for hjerte- og karsykdommer med mer. Mikroplast kan også bære med seg miljøgifter og andre skadelige substanser og overføre dette til andre organismer og økosystemer.

Fortsett å shoppe

Hvor mye hjelper egentlig vaskeposen?

Mange jobber med å designe klær og materialer som slipper mindre mikroplast, men det er fortsatt enorme mengder med syntetiske tekstiler der ute. Frem til alle klær er designet for å ikke avgi mikroplast, er en vaskepose en enkel måte å redusere utslippene.

✔ Å vaske i vaskepose reduserer slitasjen på klærne dine.

✔ Vaskeposen beskytter andre plagg du vasker sammen fra skade fra glidelåser, knapper og andre harde detaljer.

✔ Under testing reduserte vaskeposen mengden materiale som plagget mistet med 97% sammenlignet med en vanlig vaskepose, og av den resterende mengden fibre som likevel løsnet ble over halvparten samlet opp av posen.

Vi har gått gjennom flere iterasjoner av utviklingen av denne vaskeposen og brukt tredjeparts testfasiliteter fra Bureau Veritas for å sikre at posen fungerer slik vi har tenkt. I testingen, ved å kjøre en serie gjentatte vaskesykluser med polyesterfleeceplagg, kunne vi sammenligne forskjellige vaskeposestoffer og hvor mye massetap (vekt av materialet som er forsvunnet) i plaggene som følge av vask. I tillegg målte vi hvor mye lo og fibre som ble samlet opp av posen og sammenlignet den med et gjennomsnitt for massetap for materialer av samme type som funnet i 2021-studien Domestic laundry and microfiber pollution: Exploring fiber shedding from consumer apparel textiles (Vassilenko et al.).

Denne studien anslår mikrofibertap fra mekanisk behandlet polyesterfleece i gjennomsnitt til 204 ± 198 mg/kg tekstil per vask. I følge 2020-rapporten Norske landbaserte kilder til mikroplast (Sundt, Haugedal, Rem,Schulze) som Mepex gjorde på oppdrag fra Miljødirektoratet kan utslipp fra vask av syntetiske tekstiler i Norge være så høyt som 432mg/kg i snitt.

Vi kjørte to sett med tester på samme type plagg, en gang med en mer åpen filterpose med større porer, og en med en finere nettingpose med mindre porestørrelse.

Da vi vasket prøveplagget vårt med en mer standardisert vaskepose (nettingporestørrelse gjennomsnittlig 90 μm) fikk vi et massetapsgjennomsnitt på 196 mg/kg over 31 vaskesykluser, noe som gir et massetap veldig nær gjennomsnittet for denne typen plagg når det vaskes uten vaskepose (204 ± 198 mg/kg).

Da vi brukte vår oppdaterte 50μm porestørrelse filterpose, fikk vi et gjennomsnitt for massetap på 4 mg/kg, eller en 97 % reduksjon av massetap fra det vaskede plagget sammenlignet med den første testkjøringen.

Totalt gikk 40 mg masse tapt fra plagget over 31 vaskesykluser, og vi målte 20,1 mg oppsamlet lo i vaskeposen.

Sammenlignet med den mindre fine vaskeposen, reduserte vi massetapet i ett plagg fra 1870 mg til 40 mg, og forbedret effektiviteten av oppsamlingen av lo med 2248 %.

Det er viktig å merke seg at forskjellige stoffer, materialer og etterbehandlinger har forskjellig tap av fibre. Polyester har en tendens til å miste flere fibre enn nylon, og strikket jersey og fleecestoff har en tendens til å miste flere fibre enn vevd stoff.

Det er også noe variasjon på når et plagg mister fibre, da noen mister mest ved første vask og reduserer tap etter hvert som det vaskes mer. Andre stoffer kan miste svært lite fibre i utgangspunktet, men øke massetapet etter hvert som de eldes og slites ut. Dette indikerer at det er mange forbedringer mulig innen materialforskning for å lage stoffer som kaster mindre fibre. Inntil slike stoffer er normen, anbefaler vi å bruke en vaskepose som denne til dine syntetiske plagg.

Fortsett å shoppe

Slik bruker du vaskeposen

Enkel i bruk med stor effekt – slik tar du vare på både klærne dine og naturen:

Fortsett å shoppe

Utvikling av vaskeposen

Få innsikt i hvordan vi har testet og evaluert vaskeposen for å sikre høy kvalitet og ytelse. Her gir vi deg innsikt i vår grundige testprosess og resultatene som ligger bak utvikling av Høyer's vaskepose.

Testmetode benyttet:

  • (DIN EN ISO 6330:2012, 3N, NORMAL SYKLUS, MASKINVASK PÅ 30 °C)
  • TØRKEMETODE: TØRKETROMMEL MEDIUM 60 °C, TIMER TOTALT: 16)
  • VASKEMIDDEL: IEC-REFERANSEVASKEMIDDEL A, NATRIUMPERBORAT OG TAED

Testingen av vaskeposene ble utført ved to separate anledninger, med to stykker av samme polyesterfleeceplagg (samme produkt, materiale, størrelse og farge). Plaggene ble kjørt gjennom 30 vaskesykluser og veid før og etter, deretter kjørt gjennom en ekstra syklus og veid igjen.

Lo ble samlet fra vaskeposen og veid, og vaskeposen og plaggene ble veid separat etter vaskesyklusene.

Ingen av plaggene ble vasket uten vaskepose. Det er derfor en viss usikkerhet i den nøyaktige mengden massetap i plaggene fra en vanlig vaskesyklus. Det store avviket i de to ulike testkjøringene indikerer at det er en betydelig reduksjon i massetap ved bruk av en finere nettingpose, og dermed at det er en betydelig reduksjon i massetap sammenlignet med vask uten pose.

Sammenligning:

Basert på data fra Vassilenko et al. er det også noen betydelige ytterpunkter mulig i massetapet i polyesterfleece. Median fibertap er rundt 140 mg/kg, mens ytterpunktene representerer et mulig område mellom 75 mg/kg og 800 mg/kg.

Norske landbaserte kilder til mikroplast (Sundt, Haugedal, Rem, Schulze) indikerer at gjennomsnittet for Norge ligger på 432 mg/kg mikrofiber mistet fra syntetiske tekstiler i snitt, men vi har tatt utgangspunkt i Vassilenko et al. da denne studien spesifiserer massetap per materialtype og dermed gjør det lettere å få en presis sammenligning.

I studien ble mikrofiber- og mikroplastpartikler kjørt gjennom et 5 μm porestørrelsesfilter, noe som ville gjøre det mulig å samle enda mindre plastpartikler enn vår 50 μm filterpose. Denne porestørrelsen er ikke mulig å bruke til en vaskepose på grunn av reduksjonen i vaskeeffektivitet.

Fortsett å shoppe

Tenk langsiktig

Ved å bruke vaskeposen reduserer du ikke bare utslippene av mikroplast, men også slitasjen på klærne dine. Sammen kan vi alle bidra til en renere planet for fremtidige generasjoner. Kjøp vaskeposen i dag og bli en del av løsningen.

♥ House of Høyer – Sammen for en renere fremtid

Fortsett å shoppe

Kilder

Norske landbaserte kilder til mikroplast ( Mepex forskningsrapport 1648, Sundt, Haugedal, Rem og Schulz, på oppdrag for Miljødirektoratet, publisert 1. Desember 2020)

New study links microplastics to serious health harms in humans ( JR Culpepper for Environmental Working Group 2024)

Bureau Veritas Hong Kong, test report (5223)201-0127, 31. Juli 2023