Bukseguide_katarinapetrovic

  • JOURNAL
  • Dame
  • Bukseguide_katarinapetrovic

DEN ULTIMATE BUKSEGUIDEN

Disse 5 buksene burde alle ha i klesskapet

Vi har samlet modellene alle kler og tabbene du bør unngå!

TEKST: KATARINA PETROVIC  FILM & FOTO: STINE HEYERDAHL

De fleste av oss har mange bukser liggende i skapet. Som oftest ender vi likevel opp med de samme gang på gang. Det å finne bukser som passer perfekt til din kropp, er ikke det enkleste. Så hvordan går man frem for å bygge den ultimate buksegarderoben? Hvordan finne bukser som både er flatterende til din fasong, som du vil bruke lenge, og samtidig er innenfor trendbildet? Og hvilke tabber bør man unngå? Her er våre tre beste tips for å unngå bomkjøp og buksemodellene du bør vurdere til din fasong!

1. PRØV ALLTID BUKSEN PÅ Prøv forskjellige bukser på DIN kropp. Først da kan du se om lommer sitter riktig, om folder legger seg slik de skal, om den sitter godt i livet og ikke minst om den er behagelig på kroppen. Vi vet alle hvor lite som skal til for at plagg blir liggende i skapet, så prøv buksene på først! 2. KJØP BUKSER TIL DIN FASONG Vi alle kan skrive under på at vi har kjøpt bukser ut ifra at de har sett bra ut på noen andre. Det finnes dog noen ‘regler’ for hva som er flatterende for ulike kroppsfasonger og forskjellige høyder. Alle kler noe, men ingen kler alt - se Katarinas tips om dette i filmene lenger ned i saken. 3. IKKE LÅS DEG TIL ÉN STØRRELSE. Størrelser varierer fra merke til merke, men også fra modell til modell. Jeans for eksempel, vider seg som oftest ut etter bruk og man kan fort ende opp med en bukse som er en størrelse større enn man ønsker. Med andre ord: Finn riktig størrelse til din kropp og ikke lås deg til én bestemt størrelse.

Buksemodellene som kler alle Med disse tre tipsene er du litt bedre rustet til å gjøre gode investeringer når du skal på buksejakt. Er du usikker på hvilke typer bukser du skal jakte på? Hvilke som faktisk kler deg og hvilke som holder seg trendy sesong etter sesong? Her er 5 modeller alle bør ha i klesskapet til enhver tid – og med små variasjoner og modifikasjoner er dette modeller alle kler:  

Straight leg bukser Eller rette bukser, disse kjennetegnes ved at de er rette fra midjen og ned til buksekanten. Denne modellen er veldig allsidig og passer til de fleste situasjoner og stylinger, men best av alt er det en modell de fleste av oss kler! Rette bukser gir ofte en illusjon av smalere hofter. Har man eksempelvis en smal midje, litt bredere hofter og tynnere lår og legger, kan man ved å velge en straight bukse for å ta fokus vekk fra hoften. Har man både brede hofter og midje er en straight bukse med høyt liv et godt alternativ.

High-waist bukser High waist-bukser kommer i forskjellige livhøyder. Den vanligste – og den de fleste av oss kanskje er mest komfortable med – er den som stopper rett over navlen. De kommende sesongene kommer vi dog til å se enda mer av high waist-buksen – noen så høye at de treffer rett under brystene!

Sistnevnte forblir nok for de mer vågale, men den klassiske high waist-buksen er flatterende for de fleste, gir litt ekstra støtte, samtidig som den gir en illusjon av lengre ben. Perfekt dersom man er litt lavere og ønsker en forlengende effekt! Den er også et godt valg dersom man ønsker å ta fokus vekk fra hoftene og heller fremheve midjen. Det er spesielt to high waist-modeller vi har satt vår elsk på: High-waist med carrot fasong og high waist med vide legger. Den første (en modell som er smal i midjen, videre i hoftepartiet og smalere rundt lår og legger) er ideell dersom man har en rett figur og ønsker å fremheve hoftepartiet. Er buksen godt skreddersydd er en high waist carrot-bukse det ultimate valget for en over-all smalere look. Forutsetningen er at den ikke er for smal rundt leggen!

En high waist-bukse med vide legger er kanskje den buksen de fleste av oss kler best – uavhengig av kroppsfasong! Den er ideell for både smale og vide midjer og hofter, men også alle størrelser på lår og legger, da det eneste som fremheves er midjen. Det er der all fokuset rettes!

Sorte dressbukser Kan man noen gang få nok av sorte dressbukser? Svaret er absolutt ja. Man trenger i prinsippet ikke mer enn tre forskjellige typer, men det er uten tvil vanskelig å begrense seg til et fåtall – og det med god grunn! Uavhengig av om det er en herre-fit, en high waist eller en straight modell, er sorte dressbukser den perfekte go-to buksen. Den passer rett og slett til alt og til alle. For å gjøre det litt lettere for deg velge i havet av svarte dressbukser, har vi valgt ut tre modeller du bør investere i:

Carrot-fit Perfekt til deg som er smalere med en rett silhuett som ønsker å fremheve hoftepartiet. Klassisk herre-fit Passer de fleste kroppsfasonger, juster livhøyden etter hva du vil fremheve – lavt liv gir mer fokus på hofter, høyt liv flytter fokus til midjen. Straight-fit Ideell dersom man ikke ønsker like mye fokus på hoftepartiet - gjerne med høyt liv for mer fokus på midjen. Pssst! Husk at lengden på buksen også spiller en viktig rolle, så pass på å få den tilpasset i etterkant, dersom den ikke sitter perfekt til din benlengde.

Croppede bukser Denne buksemodellen har fått et ufortjent dårlig rykte på seg for å være en vanskelig bukse å kle. Fakta er at den ikke nødvendigvis er så vanskelig, så lenge du vet hva du kler. Velger du feil cropped bukse til din fasong, kan du både se kortere og bredere ut, men velger du derimot riktig kan det ha helt motsatt effekt!

Prøv deg frem både når det kommer til lengden, men også materiale og farge. Generelt er det to ting som er viktige å tenke på nå man skal investere i croppede bukser: 1. Hvor den treffer på leggen 2. Hvor høy den er i livet

Her er noen eksempler: 1. En cropped bukse som både er lav i livet og kutter midt på leggen vil med stor sannsynlighet gjøre at du ser lavere ut/ og får kortere bein. 2. Har man brede hofter er den mest flatterende modellen en cropped bukse med high waist, straight fit og at den kutter på det smaleste partiet på ankelen. 3. Uavhengig av kroppsfasong har høyde mye å si. Er man høyere tåler man at buksen stopper høyere opp på leggen, med kortere ben og høy avslutning vil man fort kunne se både lavere og bredere ut. 4. Tenk hvilke sko du styler den croppede buksen med. Som hovedregel er det fint å komme seg litt opp i høyden når man går for croppede bukser. Enten det er et par hæler eller boots. Ønsker man likevel å ha flate sko er det viktig å passe på hvor de kutter foten, samt hvordan tuppen på skoen er. For mest forlengende effekt bør man gå for sko som kutter under ankelen, som viser så mye som mulig hud og som har spissere tupp.

Jeans Sist, men ikke minst bør alle ha en liten jeanskolleksjon! Mørke, lyse, smale eller vide – i de modellene og fargene du føler deg mest vel i – jeans slår aldri feil og går aldri av moten. Vi kunne ha laget en egen artikkel om jeans, men det viktigste du gjør for å finne de du tar på sesong etter sesong, er å prøve dem på. Gå rundt, sitt ned, bøy deg – for husk, de vider seg ut! Som oftest så mye som en halv til en hel størrelse.

I tillegg til å bruke tid på å finne riktig størrelse og modellene som er flatterende til din fasong, er det spesielt én ting som er viktig å tenke på når man skal velge jeans: Lommene! Hvor sitter de og hvilken effekt har de? Er lommene plassert for langt fra hverandre vil rumpa se bredere ut, sitter de tettere vil man få en illusjon av mindre rumpe. Ønsker man en mer fyldig bakdel kan man se etter mindre lommer med kontrastsømmer.

Buksejakt neste! Å bygge den ultimate buksegarderoben trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig som man tror. Med disse tipsene er du ett steg nærmere en tidløs, bærekraftig og nøye kuratert bukseutvalg, der du er dekket i tykt og tynt! Så ta med deg disse tipsene, ta utgangspunkt i DIN kropp og ikke lås deg til én størrelse, så skal du se det er langt enklere enn du tror! Pssst! Er du i tvil? Spør alltid en gang for mye enn en gang for lite! De fleste butikkmedarbeiderne hos Høyer har god erfaring med å finne riktige bukser til riktige kropper!