Conscious Living

  • JOURNAL
  • Dame
  • Conscious Living

Rengjøring

Unngå å overbelaste vaskemaskinen  Overbelastning av vaskemaskinen kan føre til at klærne blir strukket, misformet eller til og med revet. Så sørg for å følge produsentens anbefalinger og unngå å overbelaste maskinen.  Friksjon øker sjansen for krymping og slitasje på plaggene. Vask klær på riktig måte Når du vasker klær, sørg for å følge instruksjonene på pleieetiketten, for eksempel vanntemperatur, sentrifugehastighet og vaskemiddel. Sorter også klærne dine etter farge og materiale for å forhindre falming og skade.  Unngå sterke kjemikalier Sterke kjemikalier, som blekemiddel og tøymykner, kan forårsake skade på klærne dine. Velg heller milde, naturlige alternativer som er snillere mot klærne dine og miljøet. 

Les pleieetiketten   Før du vasker eller bruker klærne dine, er det viktig å sjekke pleieetiketten for informasjon om hvordan du best behandler plagget. Ved å følge pleieetikken, vil du sikre at du ikke skader form og fiber, enten det er håndvask, rens eller maskinvask.  Vaskepose Vask klær i vaskepose, gjerne en finmasket en. Dette kan begrense slitasjen på plagget, og redusere mengden fiber som slippes fra plagget. For syntetiske plagg betyr dette mindre mikroplast ut i naturen. Rengjøring av ull Ull har en naturlig antibakteriell effekt, som gjør at ullplagg ikke behøver å vaskes så ofte. Med mindre plagget er synlig skittent holder det ofte å henge eller legge plagget til lufting over natten. Ullfibre tåler mye, og holder godt på formen, men det er ofte lurt å la et ullplagg hvile 24 timer mellom hver bruk, slik at plagget får tid til å returnere til sin opprinnelige form. For hyppig bruk av et ullplagg kan føre til at plagget strekkes ut av form.

Oppbevaring av klær

Riktig oppbevaring kan forhindre skade og forlenge levetiden til klærne. Oppbevar klærne dine på et kjølig, tørt sted og unngå å pakke dem for tett i skuffer eller skap.  Heng eller brett klær riktig  Å henge klær riktig på kleshengere kan forhindre bretter og forlenge klærnes levetid. Noen materialer er det allikevel best å brette, som silke og andre ømfintlige stoffer. Disse kan bli misformet ved å henge, da er det bedre å brette dem pent og oppbevare dem i en skuff.    Dunplagg Unngå å oppbevare dunjakker og vatterte jakker komprimert lenger enn nødvendig. Det ødelegger spensten i dunet eller vatteringen og reduserer varmeeffekten fra plagget. Oppbevar dunjakker hengende eller løst brettet i en pose. Det er greit å komprimere dem i eksempelvis en sekk for et par dager på tur, men komprimert oppbevaring over flere måneder kan permanent ødelegge spenst og isolasjonseffekt.

Vedlikehold

Nupper Så godt som alle strikkede plagg vil nuppe til en viss grad. Jo mykere garn, jo større er gjerne sjansen for nupping. Du kan fjerne nupper med en nuppekam, en elektrisk nuppefjerner, eller med en vanlig barberhøvel om du ikke har noe annet. Unngå å dra nuppene av plagget, da dette kan dra med seg flere garnfibre og forverre problemet.    Damping eller strykejern? Det er ofte mer skånsomt og raskere å dampe et plagg enn å stryke det. Damping kan også hjelpe til med å fjerne lukt og bakterier. Du kan også bruke en håndsteamer, eller bare henge et plagg på badet mens du tar en dusj, så vil mange rynker og brettekanter forsvinne. Hvis du trenger å stryke klærne, sørg for å sjekke pleieetiketten og stryk på lavest mulig varmeinnstilling. Stryking av ømfintlige stoffer, som silke, kan på høy varme forårsake skade.