Slik fjerner du gule solkremflekker

  • JOURNAL
  • Dame
  • Slik fjerner du gule solkremflekker

CONSCIOUS LIVING

Slik fjerner du gule solkremflekker fra klærne dine

Snart pakkes feriekofferten med lette sommerkjoler og god solkrem. Selv om begge disse komponentene hører sommeren til, kan de også gi deg en liten utfordring. Mens solkrem beskytter huden din, kan den dessverre også etterlate gule flekker på lyse tekstiler. Her har du noen enkle tips til hvordan får klærne dine hvite igjen.

TEKST: HØYER  FOTO: FARWA SYED

Behandle flekken raskt Når du oppdager flekken, skyll plagget under kaldt vann så raskt som mulig. Unngå varmt vann, da det kan få flekken til å sette seg enda dypere i stoffet. Påfør deretter et vaskmiddel direkte på flekken. Disse midlene er effektive fordi de er laget for å bryte ned oljer, som er en vanlig komponent i solkremer. Gni forsiktig stoffet sammen for å jobbe såpen inn i flekken. La det sitte i 10-15 minutter før du skyller grundig. Vaskemidler og Bleking Det er ikke alltid vanlige vaskemidler klarer å fjerne gule flekker helt. Da kan du ty til et vaskemiddel med enzymer, som er spesielt utviklet for å bryte ned oljebaserte flekker. Vask klærne på den høyeste temperaturen som stoffet tåler, slik det er anbefalt på vaskelappen. Hvis flekken vedvarer, kan du vurdere å bruke et oksygenbasert blekemiddel. Dette er tryggere enn klorblekemidler og er skånsomt mot de fleste stoffer. Lag en blanding av oksygenbasert blekemiddel og varmt vann (følg instruksjonene på pakken for riktige mengder). La klærne ligge i denne løsningen i opptil seks timer før du vasker dem igjen.

Alternative Metoder Om du ønsker en mer skånsom tilnærming kan vanlige husholdningsprodukter være til hjelp: • Hvit eddik: Bland en del hvit eddik med to deler vann og gi flekken inn med dette før vask. • Bakepulver: Lag en pasta av bakepulver og vann, og gni den forsiktig inn i flekken. La det sitte i 30 minutter før vask.

Slik unngår du flekker Forebygging er ofte det beste middelet mot solkremflekker. Påfør solkrem og la den tørke helt før du tar på deg klær og unngå solkrem med høyt innhold av oljer hvis du vet at du skal ha på deg hvite klær. Da har du fått noen tips for å redusere sjansen for gule flekker og samtidig sørge for at du er beskyttet mot solens stråler. God sommer!