Alt du trenger å vite om styling av tilbehør

  • JOURNAL
  • Dame
  • Alt du trenger å vite om styling av tilbehør

Alt du trenger å vite om styling og tilbehør

2022 går mot slutten, og sammen med mindre dagslys og gradestokker som kryper nedover for hver dag som går skal vi straks skimte den glitrende gulroten i den ellers mørke og kalde tiden på året: partysesongen! Afterworks og juleselskap fyller opp den sosiale kalenderen vår fremover, og etter noen avlyste sesonger på rad der festantrekket ble byttet ut med kosebuksen står vi i år foran garderobeskapet med et stort spørsmålstegn skrevet i pannen. For hvordan skal vi egentlig naile festantrekket denne sesongen? Ta det helt med ro, du trenger nemlig ikke kjøpe nye antrekk for hver eneste festlige anledning i kalenderen din – med riktig tilbehør kan du variere festantrekkene dine og få utnyttet plaggene du har fra før. Selvfølgelig skal man følge dresskoden dersom dette er gitt av verten og vertinnen, men selv innenfor gitt kleskoder finnes det rom for å leke litt med spillereglene. Her kommer noen råd om hvordan du manøvrerer deg gjennom festsesongens mange sammenkomster.

Den uformelle julelunsjen

Det er ikke bare glamorøse kvelder til langt på natt i vår sosiale kalender i denne perioden: førjulstiden består også av julelunsjer og andre uformelle tilstelninger med lave skuldre. For en lunsj med venner eller familie kan uttrykket være mer tilbakelent, noe som er en deilig avveksling fra den mer pyntede kleskoden man henter fram på kveldstid. Likevel er det en fin tommelfingerregel at man bør være mer pyntet enn man er til vanlig, som betyr at man ikke kan komme rett fra kontoret uten et lite ess i ermet. Her vil tilbehøret kunne forandre antrekket opp eller ned ut i fra anledningen, og gi deg rom for å bruke det du har med små modifikasjoner.   Du kommer langt med et par pene chinos eller en dressbukse i ull, kombinert med en tynn strikkegenser – med eller uten skjorte under. Tilbehøret du kan velge for å gi antrekket en ekstra ‘omph’ er et par kule dressko, eller ved å bytte ut det brune beltet med et sort for å fremstå litt strammere i uttrykket. Også en blazer i en annen farge enn buksen din gir en ekstra dimensjon til antrekket, og gir deg også en ypperlig mulighet til å få frem din personlige stil. Dersom du går for den klassiske genseren med glidelås i halsen passer det utmerket å bruke et slips til for å oppnå den nedtonede, men pyntede looken som passer perfekt til en julelunsj. For å derimot tone ned antrekket for anledningen kan du bytte ut dresskoene med et par penere sneakers, eller noen mindre formelle varianter i semsket kvalitet. Et annet grep er å velge mer grove ullmaterialer på både klær og slips for en mer nedpå stil. Og er det til én anledning du kan hente frem den grønne genseren med reinsdyr på, så er det vel til julelunsjen med familien?

HANDLE PENTØY

Den klassiske julemiddagen

En vinterdress i fin kvalitet med god passform er faktisk svært fleksibel, og kan brukes til langt flere anledninger enn man kanskje tenker. Helhetsinntrykket avgjøres både av hvilke klær du kombinerer sammen med dressen din, men også i stor grad av tilbehør. På denne måten kan én og samme dress få mange uttrykk og kan fremstå som et helt nytt antrekk til hver anledning. Bytt for eksempel ut den hvite skjorten med en tynn strikk eller høyhalset genser inni dressjakken for å fremstå litt mer avslappet om du ønsker det. Et annet alternativ er å simpelthen la dressjakken henge igjen hjemme i skapet, og kun kjøre på med dressbukse og en genser. Volià! Avslappet, men velkledd i en fei. Også til en julemiddag kan du gå for en blazer til en pen ullbukse for en lunere look enn dressen gir. Gjerne gå for en variant i ruter, grov ull og lune farger for å sette middagsgjestene i skikkelig julestemning. Sammen med et par flotte sko som står til beltet ditt ser du alltid gjennomført ut. Og ikke glem klokken som tilbehør: en stilig klokke kommer også til sin rett på armen til en festlig anledning, og bør ikke bli liggende igjen hjemme. Dersom du føler at slipset er litt for stivt for anledningen, er et godt tips å ty til et tørkle i halsen for å gå for et mer lekent og festlig preg på julebordsantrekket.

HANDLE PENTØY

Den høytidelige julefesten

Fram med dressen, nå skal finstasen på. Noe av moroa med julebordsesongen er jo å dra på skikkelig, og når kveldens kleskode er mørk dress betyr det at vi kan gi full gass. Mørk dress er i utgangspunktet en ganske streng kleskode, men det finnes likevel gode muligheter for å skille seg ut og bli kveldens best kledde. Dressen i seg selv er jo selvfølgelig viktigst, og et flatterende snitt og gode kvaliteter er et viktig utgangspunkt for sluttresultatet. Likevel er det tilbehøret som på mange måter gir de avgjørende detaljene som stjeler oppmerksomheten. De siste årene har vi sett at særlig slipset er tilbake i motebildet etter en lang tørkeperiode, og dette gir deg en god mulighet til å la nettopp slipset løfte antrekket ditt flere hakk. Slipset er gjerne noe av det første man ser, og det kan derfor være en idé å legge noen ekstra kroner i dette tilbehøret. Et klassisk slips kan brukes uendelig ganger, og du trenger ikke et stort antall slips for å være forberedt på det meste. På slipsfronten gjelder kvalitet over kvantitet, så sats heller på noen få, finere slips du kan ha glede av lenge. Bruk også gjerne en slipsnål for å oppnå et enda mer raffinert uttrykk – samtidig som at du slipper ribbesaus nederst på slipset ditt. Prikken over i-en er et lekkert tørkle i brystlommen for å vise at du virkelig mener alvor. Gjerne velg et tørkle som plukker opp fargene fra dressen eller slipset du har på deg. Et par flotte dressko er definitivt verdt investeringen, og kjøper du et solid par du pleier og tar vare på vil de vare år etter år. Dessuten er sko som er gode å gå i viktig for å holde ut en hel kveld på dansegulvet, som kanskje står på agendaen mot slutten av julebordet. Ikke glem å ha på deg noen beskyttende kalosjer dersom været er ufint og du har lærsåler: på den måten unngår du fuktskader eller merker etter veisalt på favorittskoene dine. Ikke la et nøye planlagt antrekk bli ødelagt av en sliten boblejakke som kveldens yttertøy. En frakk er laget for å sitte perfekt utenpå en dress, mens andre valg av yttertøy kan potensielt krølle dressen og ødelegge fasongen. En tidløs, dobbeltspent ullfrakk med litt lengde er en klassisk investering, og holder deg god og varm gjennom en lang skål på balkongen.

SHOP NOW

TEKST: CATHINKA RUDI /  VIDEO: KAROLINE BRENDEN SKAUG /  AV: LINE STRANDLI HØYER