Anders Mol og Christian Sørum

  • JOURNAL
  • Herre
  • Anders Mol og Christian Sørum

CONSCIOUS LIVING

ANDERS MOL & CHRISTIAN SØRUM

Et vellykket tvangsekteskap


Midt i Oslo, der asfalten møter nevrotiske byhunder med kaffetørste eiere og kun en serv unna Bislett Stadion, bor to av verdens fremste beachvolleyballspillere: Christian Sørum og Anders Mol. Selv om de har skaffet seg separate adresser på St. Hanshaugen, er de ofte å se sammen – både på og utenfor sandvolleyballbanen. De kaller det et "vellykket tvangsekteskap". Jeg var så heldig å tilbringe en dag med dem på Huk på Bygdøy, der solen inviterte fregnene frem fra vinterdvalen.

TEKST LINE STRANDLI HØYER FOTO: STINE HEYERDAHL
ANDERS MOL & CHRISTIAN SØRUM Hvem er Anders og Christian? Beachvolleyball-spillere Årgang: 1997 og 1995 Bosted: St.Hanshaugen i Oslo FØR KL 12.00 OG ETTER KL 20.00 I OSLO En typisk lørdag for Anders starter med en kopp kaffe og en god frokost hjemme, mens Christian sverger til egg, bacon og en spesialshake med havremel, YT proteinmelk og ekstra Oboy. "Mer sjokolade = bedre shake!" proklamerer Christian bestemt. Lørdagskvelden er for dem begge dedikert til hjemmelaget pasta eller pizza, akkompagnert av kortspill, gjerne med felles venner. Hjemmekvelder og hverdagskos er høyt verdsatt, når livet ellers har høy puls.

Favoritt stranddestinasjon og hva pakkes i strandbagen? Når de pakker strandbagen, inkluderer de alltid håndklær, noe godt å spise, badeshorts, solbriller og solkrem. Når det kommer til favorittstrender, anbefaler Christian på det sterkeste strendene i Brasil. «Det må bare oppleves, de bruker strendene på en helt annet måte en vi gjør i Norge. Kulturen er bygget opp rundt stranden, der lages det mat, familie og venner samles med musikk og dans», forteller Christian. Anders har Algarvekysten i Portugal som favoritt, med fantastiske strender og imponerende klipper og grotter som er magiske kulisser for en padletur. I Norge trekkes Hoddevik frem, mens Tenerife i vinterhalvåret er en sikker solvinner for å fylle opp D-vitamin-kontoen.

Hvordan ender man opp med strandvolley i et land med så få stranddager?
 Volleyball har vært en sentral del av livene til både Christian og Anders fra de var små. Med foreldre som selv var aktive volleyballspillere, ble sporten en naturlig del av begges oppvekst. Christian vokste opp med en pappa som alltid deltok på treningsleirer, der han plukket opp verdifull lærdom, som ble nyttige treningsprogram hjemme i Lørenskog. I Strandvik vokste Anders opp med en mor som selv deltok under OL i Atlanta i 1996, og med en far med lang trenererfaring. Nå er han trener for Anders og Christian og er klar for å ta dem med til OL i Paris denne sommeren.

Jeg har en følelse av at dere er bestevenner som spiller volleyball sammen - hvordan ble det dere to?
 Gutta beskriver deres forhold som nært og personlig, noe som også påvirker det profesjonelle. De ble først satt sammen før EM i 2016, og allerede under deres første kamp sammen sa det klikk - «alt bare fungerte, vi hadde kjemi både på og utenfor banen», sier Anders. “Vi endte på en fjerdeplass og gutta vi spilte mot har fortalt i ettertid at de klødde seg i hodet og skjønte ikke hvorfor de ikke klarte å slå oss», ler Christian – «da skjønte vi at det var mer å bygge på». 
Dette samspillet har vist seg å være fundamentalt for suksessen. «Vi ser jo lag som aldri er sammen utenom treninger, det er lett å gjennomskue på banen også. Vi kjenner hverandre så godt at vi kommuniserer kjapt – det er en stor styrke».

OL i Paris Tidligere i vår skadet Anders foten og har humpet rundt på krykker frem til dagen vi møtes. Men nå er det fullt fokus mot OL. «Det vi ser mest frem til er å konkurrere på en fullsatt, ikonisk arena – å spille på en volleyballbane der Eiffeltårnet ruver i bakgrunnen opplever man bare én gang i livet. Også gleder vi oss veldig til å ha familie og venner sammen med oss der nede», sier Christian. 
Men gutta legger ikke skjul på at det blir spennende å se hvordan livet i OL-landsbyen blir. «Det blir jo endel dø-tid, da vi spiller kamper annenhver dag, men håper det blir litt sosialt i motsetning til Tokyo, da det var Covid», tilføyer Anders. «Så er det jo veldig spennende å se om vi havner på rom med andre utøvere – det kan være utfordrende om vedkommende har hatt en dårlig dag».

De analoge filmrullene er fulle av stemningsbilder og sand børstes av føttene til Christian og Anders. Intervjuet er ferdig, og bildene er på vei til fremkalling fra en nydelig dag i fjæra. Men gutta har fortsatt mye på agendaen – de er allerede på vei til sin neste treningsøkt. Med blikkene festet på den kommende turen til Paris, er det ingen tvil om at hele Norge vil følge spent med. Det er ikke bare deres ferdigheter og prestasjoner som inspirerer; det er også deres vennskap, og evnen til å samle mennesker rundt seg. Fra stranden på Huk til den ikoniske banen i Paris, står vi sammen med resten av landet klare til å heie på dere!