kordfløyel

  • JOURNAL
  • Herre
  • kordfløyel

CONSCIOUS LIVING

KORDFLØYEL

Hvordan bruke kordfløyelsbukser uten å bli gammelmannsaktig

Jeg får jevnlig spørsmål fra kunder i prøverommet som spør om jeg synes de «ser litt gammelmannsaktig ut» i kordfløyelsbuksene de har prøvd på. Enda oftere overhører jeg kundenes partnere lire av seg kommentarer som «nei, nå fikk jeg assosiasjoner til noe faren min gikk med for ørten år siden. Den buksa kan du ikke gå med», eller «du ser ut som en professor, jo!».

TEKST: HAAKON AAFEDT / HØYER SJØLYST HERRE  FOTO: STINE HEYERDAHL

Jeg forstår langt på vei hva de mener. Selv for en som ikke fikk med seg 60-tallet er det lett å se den enorme slagkraften slengbuksene og jakkene i kordfløyel hadde på den tiden. Og Hollywood har lenge kledd professorer og lærere i kordfløyel, som en rekvisitt for å fremheve at de er utdaterte og ikke følger med på samfunnets trender. Men er kordfløyelsbukser kun forbeholdt akademikere som har lest seg bort og menn som har bikket 70? Absolutt ikke. Flashbacks til 60-tallet får jeg ikke gjort så mye med, men jeg kan gi deg noen gode argumenter for at det er verdt å ha et par kordfløyelsbukser i høstgarderoben. I tillegg skal du få noen tips til hvordan bruke buksene på en stilfull og tidløs måte.

Myk og komfortabel – som skapt for høsten Kordfløyel er ikke et eget materiale som mange kanskje tror, men en loaktig finish på vevd tekstil, med langsgående, snorlignende striper som oppstår ved at stoffet ribbeveves med ekstra vevstråder som i etterkant klippes opp. Kordfløyelsbukser er som regel laget av bomull, og finishen gjør buksen ekstra myk, lun og slitesterk. Den er varm, men kjøligere enn ullbukser, som treffer godt for mange av oss i høstsesongen. Og jo mer du bruker kordfløyelsbuksene, desto penere blir de! Naturlig stretch Finishen gir også buksene litt naturlig stretch sammenlignet med vanlige bomullschinos. Dette kommer godt med for oss med ekstra krutt i rumpe, lår og legger. Flere klesmerker har også blandet inn litt elastan som gir rom for enda mer bevegelighet.

Passer godt til både hverdag og fest Med kordfløyelsbuksene på skal det ikke mye innsats til for å se opplagt ut. Du kommer langt med en clean t-skjorte i hverdagen og en høyhalset genser i penere lag. Så hva må du passe på for å unngå gammelmanns-looken? Passform, passform, passform Om du ønsker at buksene skal være smale eller vide i snittet, pass på at buksen sitter godt over rumpa og setet. Er det for mye stoff over rumpa, så vil man se gammelmannsaktig ut uavhengig av hvilken stoffkvalitet buksen har. Velg en videre fem-lommers modell om du ønsker et avslappet uttrykk, og gå for en chinosvariant som er høyere på livet dersom du vil være mer proper. Lengde er også viktig. Få tilpasset buksen slik at den legger seg pent på vrista med enkel knekk i stoffet.

Kombinér med andre teksturer og fasonger Sett buksen sammen med overdeler i andre stoffkvaliteter og teksturer. Dette gjør antrekket mer ungdommelig og lekent. Jeg synes for eksempel at klassiske kordfløyelsbukser sammen med en igjenkneppet denimskjorte gir et smart og jordnært uttrykk. Jeg synes buksene også går fint med finvevede merinoullgensere, penskjorter og den klassiske tweedjakken. Dersom du går for en videre variant, vil jeg anbefale å style den med en oversized skjorte, semsket skinnjakke eller en tykk mohairgenser. Finn et par bukser i din lokale Høyerbutikk eller klikk dem hjem – og prøv deg frem. Ikke vær redd for å velge kordfløyelsbukser i andre farger enn mørkeblå. Fløyelen gjør selv sterke farger eksklusive og elegante. Det er jo dessuten forfriskende med noe annet i garderoben enn bare jeans og mørkeblå chinos.