Guiden til den uperfekte juletrefesten

  • JOURNAL
  • Herre
  • Guiden til den uperfekte juletrefesten
Tekst: Magnus Liøkel Foto: Ole Kristian Samuelsen, Magnus Liøkel og venner.

Guiden til den uperfekte juletrefesten

Man tager hva man haver innerst i boden og nederst i fryseren. Og resten kan gjestene ta med.

Det var en gang da juletreet skulle se ut som om det var dratt rett ut av en Slettvoll-butikk. Iallfall hjemme hos oss. Alt skulle matche, som mamma sa, og ingenting skulle overlates til tilfeldighetene verken før, under eller etter den høytidelige pyntinga.

Dagene i forveien hadde pappa saumfart grøftekanter, nærliggende skogholt og det lokale juletreutsalget etter den perfekte julegrana. Den fant han som regel ikke og måtte ta til takke med det nest beste, som gjerne var både pistrete og vindskeivt. Da han dro den blodferske grana opp trappa, spurte mamma hvorfor han ikke hadde valgt et penere tre, og pappa glefsa tilbake at neste år kunne hun dra på buskejakt selv. Etter at pappa hadde fotfesta treet og fått det noenlunde rett, ble det angrepet av kyndige hender, altså mine og mammas. Rusta med målebånd og ensfarga julekuler gikk vi løs på treet, for her skulle det balanseres og fargekoordineres. Julepynten jeg en gang hadde limt sammen og dekorert selv i kunst- og håndverktimene, ble liggende nederst i julepyntkassa, der den hørte hjemme. Og lillesøstera mi holdt vi langt unna treet. For hun hadde en forkjærlighet for det hjemmelagde, og prøvde alltid å snike selvfletta julekurver på greinene. Slikt ræl hørte ikke hjemme på treet vårt, vi bodde tross alt i et møblert hjem. Det var en rigid og lite inkluderende tilnærming, har jeg innsett i ettertid. Så nå har jeg bestemt meg for å innta en mer avslappa holdning til førjulsfeiringer generelt og juletrepyntinger spesielt. Gi slipp på det stilrene og omfavne det glorete. Glemme den der alt-skal-ha-en-funksjon-filosofien, til min bedre halvdels store glede. Det er jo jul. Og da kan man være så dysfunksjonell man bare vil. Her er noen tips til hvordan du steller i stand en uperfekt, dysfunksjonell førjulsfest.

La gjestene pynte treet En av de største utfordringene ved å invitere til middag, er at folk på mystisk vis ender opp med å henge på kjøkkenet. De mener godt. Noen vil hjelpe til, andre prøver å inkludere deg i samtalen, men ofte er de bare i veien. Sett fram kassa med julepynt og be gjestene slå seg løs mens du gjør siste finpuss på middagen. Da får du arbeidsro på kjøkkenet, samtidig som gjestene får en følelse av å ha bidratt. Og om treet skulle bli forferdelig, kan du alltids pynte på nytt dagen etter. Bruk restene fra fryseren Jula er høysesong for fulle frysere. Benytt anledningen til å rydde plass ved å gjenopplive kjøttstykker og halvfulle poser med erter og rosenkål. Bare husk å ta opp kjøttet en dag eller to i forveien slik at det rekker å tine. Frossenmat er fint, men grensa går ved mikrobølgekokt steik.

Test ut en ny oppskrift Den rådende oppfatningen er at man aldri skal teste ut en ny oppskrift når man har gjester, iallfall ikke i jula. Det er rett og slett for risikabelt, ifølge eksperter i etikette og utdaterte holdninger. Vi tilhører en radikal gruppe verter og vertinner som mener det er helt innafor å bruke sine ikke-betalende gjester som forsøkskaniner. Men ha et par pizzaer i fryseren, i tilfelle. Lag stående buffet Det er stas å dandere og servere en tre-retters middag, men også styr. Husk at du ikke driver en restaurant. Med andre ord er det helt innafor å droppe feinschmeckeriet og heller servere all maten på en gang, på de fatene du har eller i de grytene maten ble tilberedt i. Da sparer du deg for både oppvask og stress. Og ikke minst: Maten holder seg varm lenger. Dra fram det gamle og glorete Det er både tidkrevende og lite økonomisk å gå til innkjøp av juleduker, juleservise, julelysestaker og andre juleting år etter år, i takt med trender. Bruk heller fantasien og det du har liggende. Grav deg innover i kott og skap, ransak loftet til bestemor. Tenk nostalgisk fremfor harmonisk. Og skulle du mangle et fat eller et par glass, kan du spørre gjestene om de har noe de kan ta med. Folk elsker å bidra, så la dem gjøre det. Da gjenstår bare å børste støvet av dorullnissene og ønske alle en god førjulstid!