Den perfekte tiramisu

  • JOURNAL
  • Herre
  • Den perfekte tiramisu

CONSCIOUS LIVING

Jakten på den perfekte tiramisu

Hvordan kan en dessert som er så enkel å lage, være så vanskelig å mestre? Oppskrift finner du nederst i saken!

TEKST: MAGNUS LIØKEL / FOTO: SIMEN SJØLUND

En moderne klassiker

Italienerne er kjent for å være kulinarisk konservative. De klassiske rettene skal helst ikke tukles med. Tiramisuen er intet unntak. Den kremete, kaffeduftende desserten er en ganske moderne oppfinnelse, likevel er meningene om hvordan den best tilberedes, såpass sterke at italienerne ble nødt til å arrangere et eget tiramisu-VM. Mesterskapet foregår hvert år i Treviso, der desserten angivelig ble født på 1960-tallet. Vi begynner jakten i The Silver Spoon. Det italienske kjøkkens bibel, som visstnok inneholder den originale oppskriften. Ingrediensene er få, fremgangsmåten kort og alkoholen fraværende. Jeg har aldri lagd tiramisu og blir derfor overraska over hvor enkel prosessen er. Sukker piskes med eggeplommer, mascarpone og eggehviter vendes inn, savoiardi – altså ladyfingers – pensles med kaffe, og så danderes alt lagvis i en form. Det er gjort på et kvarter. Dette var jo ikke så vanskelig, sier jeg til Ole. Men når vi smaker på kreasjonen noen timer seinere, innser vi tiramisu er lettere sagt enn gjort.

Balansekunst Hva kjennetegner en god tiramisu? Den skal være lett, likevel fyldig. Søt, samtidig frisk og litt bitter. Fløyelsmjuk, men uten at kjeksen går fullstendig i oppløsning. Som i all annen matlaging handler det om balanse mellom smaker og teksturer. Prototypen vår var både for søt og for tørr. Sødmeproblemet løser vi ved å nedjustere sukkermengden. Men hva med tørrheten? Kutter vi ned på kjeksen, lager vi mer krem, eller bruker vi mer kaffe? Når jeg tenker etter, smakte gårsdagens mislykka forsøk altfor lite kaffe. Problemet må altså ha vært kaffens kontakt med kjeksen. Jeg leser den originale oppskriften igjen. Joda, jeg gjorde som jeg ble fortalt og pensla kjeksen med kaffe. I dag bestemmer vi oss for å trosse bibelen og dyppe i stedet. Resultatet er bedre. Desserten er mindre søt, men fortsatt i søteste laget for vår smak. Kaffesmaken er mer distinkt, men kaka er fortsatt for tørr. Den klistrer seg til ganen. Ole spør om jeg har brukt for store kjeks. Et idiotisk spørsmål jeg raskt vifter vekk.

Kamuflert latskap  Før vi gjør et nytt forsøk, blar vi gjennom de største norske matnettstedene. Vi blir overraska over kreativiteten. Her finnes det tiramisuer med alt fra vaniljestenger og kanel til fløte og pepperkaker. Er dette faktiske forbedringer eller kun krampaktige forsøk på å fornye eller fornorske? Det har vi verken tid eller lyst til å finne ut av. Vi bestemmer oss for å jobbe med de originale ingrediensene og kamuflerer latskapen vår som konservatisme. Vi kjenner at noe er alvorlig galt idet vi tar en bit av versjon 3.0. Kaka er så søt at det knitrer i hodet. Jeg beskylder Ole for sabotasje, og han beskylder meg for å ha lest oppskriften feil. Det viser seg at Ole har rett. Jeg har prestert å doble sukkermengden i stedet for å halvere den. Vi gjør et oppriktig forsøk på å få i oss kaka, men blir nødt til å kaste inn håndkleet halvveis. Det er ikke verdt å pådra seg diabetes for å unngå matsvinn.


Vokal til besvær Til min store forskrekkelse oppdager jeg at det finnes flere varianter av ladyfingers, og at vi selvsagt har brukt feil. Jeg er i butikken for å fylle opp lageret vårt. Ved siden av den varianten jeg hittil har kjøpt, ligger det en mindre type: Savoiardi. Jeg studerer navnet på den større varianten vi har brukt hittil: Savoiardo. Jeg har latt meg finte ut av en vokal. Jeg gruer meg til å forteller Ole at han har rett nok en gang, vi har brukt for store kjeks. På den positive siden har vi kanskje funnet årsaken til hvorfor tiramisuen vår har vært så tørr. Med de nye og mindre fingrene blir forholdet mellom krem og kjeks bedre. Tiramisuen er kremete og fyldig. Og det er akkurat nok hold i fingrene til at kaka ikke klapper sammen. Ole spør om målet er nådd. Jeg rister på hodet med munnen full av kake. Det er en teori jeg har lyst til å teste ut før vi sier oss fornøyd.

Vannbadet For et par dager siden kom jeg over amerikansk matblogger som piska eggeplommene og sukkeret over et vannbad, til en slags zabaglione. Hun gjorde det først og fremst for å ta livet av eventuelle salmonellabakterier i eggene. Men metoden viste seg å ha en positiv bivirkning. Varmen fra vannbadet gjorde at eggene tykna, som igjen ga en fyldigere mascarponekrem. Geniale. Jeg plasserer bollen med eggeplommer og sukker over et vannbad og pisker i vei. Og siden det er helg, tilsetter jeg litt konjakk, den eneste spriten vi har i hus. Zabaglionen og konjakken viser seg å være akkurat det tiramisuen vår trenger. Kremen blir mer kremete. Konjakken skjærer gjennom fedmen og sødmen og gir retten en ny dybde. Alt blir bedre med sprit, sier Ole, som den finnmarkingen han er.