LUNSJ MED STYLIST MARTHE DAHLGREN

  • JOURNAL
  • Dame
  • LUNSJ MED STYLIST MARTHE DAHLGREN

- En ting som er sikkert, er at fast fashion ikke kan fortsette i dette tempoet en har nå. En slik overproduksjon av klær går ikke i lengden. Likevel mener hun at man må kunne unne seg en ny ting en gang iblant uten å føle seg som et miljøsvin. Også hennes bachelor i Fashion Design har lært henne mye om viktigheten av godt design og det å velge plagg som varer. - Man får en respekt for faget og en forståelse for hvorfor kvalitet koster litt. Hun påpeker viktigheten av nettopp det å titte på innholdet i et plagg før man går til innkjøp av noe nytt. Om man tenker seg litt om og ser på design­­prosessen som ligger bak, hvem som lager det, og om alle i prosessen har fått betalt – så gir prisen mening. I tillegg til kvaliteten på selve materialene, selvfølgelig.Dette mener hun også er en viktig side av det grønne skiftet når det kommer til klesbransjen: Det forutsetter nemlig at man som forbruker er villig til å betale mer per plagg. Når man går bort fra masseproduserte plagg, vil også prisen per plagg nødvendigvis bli dyrere, som igjen faller på forbrukerne. Man må likevel tenke at det er verdt å legge mer penger i hvert plagg, og rett og slett kjøpe mye mindre.

Marte visste ikke alltid at hun skulle bli stylist, men hun var temmelig sikker på at hun ville ende opp i motebransjen. – Jeg tenker noen ganger at jeg gjerne skulle ha endt opp i finansverdenen. Jeg visste ikke engang at stylist var et yrke. Talentet hennes lå imidlertid i det kreative, og kun noen måneder etter at hun var tilbake igjen i Norge for seks år siden, hadde hun nok oppdrag til å satse i jobben som selvstendig stylist. I tiden før det bygget hun opp en kundebase samtidig som hun jobbet som deltidsansatt på Høyer. – Alle veier fører jo til Høyer, eller? Det er liten tvil om hva Marte ser på som viktigst i miljødebatten. – Alle kan gjøre litt, men det er de store som må gjøre mest. Selv om det er de store aktørene som har størst påvirkning, understreker Marte at forbrukerne også har et stort ansvar. Stemmer i samfunnet som prøver å bidra til en positiv påvirkning, er viktige i denne sammenhengen, men her mener Marte at vi ofte får et feil fokus. Det er synd at folk som i det minste prøver å bidra, skal bli ‘tatt’ for å gjøre det feil, da dette kan ende med at man ikke tør å prøve overhodet. Hun understreker viktigheten av å løfte fram dem som gjør noe bra, fremfor å skulle arrestere dem som trår feil. – Alle er jo syndere her til en viss grad, så det handler om å finne en balanse i hvordan man kler seg og ter seg. Miljøbevissthet er imidlertid ikke bare viktig i den store sammenhengen. Også ens egen garderobe kan definitivt bli mer miljøvennlig, og begreper som minimalistiske garderober, eller ‘kapsel­garderober’, har vært relevante begreper de siste årene. Ideen innebærer en garderobe bestående av få, allsidige plagg og tilbehør i god kvalitet som kan brukes på flere måter og til ulike anledninger. I den sammenhengen kan den erfarne stylisten by på flere gode råd.

– Layering er jo stylistens 101. Hun tipser om en T-skjorte inn i en åpen skjorte, blazeren utenpå der igjen og en genser hengende over skuldrene. På den måten får du brukt plaggene du eier mer, og det gir dessuten antrekket dybde, som hun understreker viktigheten av. Til tross for en forkjærlighet for kvalitet mener hun også at ikke absolutt alt i garderoben må være dyrt – så lenge du er bevisst på hva et plagg er laget av. Likevel er det noen ting i garderoben hun mener man bør investere litt ekstra i. – Klassiske plagg og tilbehør man har sesong etter sesong, er virkelig verdt å investere litt i – slik som fine jakker og kåper, lekre vesker og ikke minst smykker. Pris per bruk er lav for tilbehør du bruker hver dag. For det er nemlig et regnestykke som kan fortelle deg om prisen er verdt det: pris delt på antall ganger den vil brukes. I forlengelsen av dette understreker Marte hvor viktig det er å ta vare på tingene sine for at de skal vare lengst mulig, og forteller at hun selv er en flittig bruker av både skredder og skomaker fremfor å kjøpe noe nytt.